EVENEMENTEN

United Kitchen organiseert maandelijks een international dinner in de Groningse binnenstad. Op deze avonden koken vrouwen met een migratie-achtergrond gerechten uit hun thuisland. Op deze manier probeert United Kitchen culturele uitwisselingen te stimuleren door onze gasten en vrouwen op een informele manier kennis te laten maken met verschillende culturen. Daarnaast kunnen de gasten natuurlijk genieten van een heerlijk diner, en geeft het de vrouwen de kans om te ervaren hoe het is om te werken in een Nederlands bedrijfje. De winst gebruiken we om onze vrouwen te ondersteunen bij hun integratie. Dus wil je genieten van een heerlijk driegangendiner en meteen bijdragen bij de integratie van onze vrouwen? Kom naar een van onze diners!

5 April 2020
Eeterie de Globe
18:00 uur

10 Mei 2020
Eeterie de Globe
18:00 uur

VORIGE DINERS

Kerstdiner – zondag 15 december

Het kerstdiner van december was een groot succes! We hebben een vier-gangen-diner geserveerd. De amuse was piroshki, Georgrische gevulde bladerdeeghapjes, gemaakt door Zjanna. Rassolnik, Russische soep met parelgort en augurk, was het voorgerecht. De soep werd bereid door Irina. Onze gasten kregen ha wel golubcie voor het hoofdgerecht: Oost-Eurpose, gevulde koolrolletjes, gemaakt door Zjanna en Irina. Het feestelijke diner werd afgesloten met een grand dessert dat bestond uit Marokkaanse baklava van Huda, Hongaarse kefir-kersen cake en chocolade-kokos balletjes van Kriztina. Het was een geweldige, Kerstige avond met lekker eten en goede gesprekken!

International Dinner – zondag 27 oktober

Het diner van oktober was weer een groot succes! Op het menu stond als voorgerecht een Congolese pindasoep, bereid door Marie-Josée. Als hoofdgerecht stond pilav met kip, rijst en salade op het menu, gemaakt door Irina en Zjanna. Als toetje had Zjanna gata, Georgische pakjes van bladerdeeg en cottage cheese, gemaakt.  Het was een gezellige avond met heerlijk eten!

International Dinner – zondag 26 mei 2019

Zondag 26 mei vond het laatste diner van dit academisch jaar plaats! En wat hebben we ontzettend genoten met iedereen in de keuken en tijdens het diner. Het voorgerecht was een Georgische kippensoep met rijst, harcho, en werd bereid door Irina. Het hoofdgerecht was een heerlijke aubergine stoofpot met kip. Dit Azerbeidjaanse gerecht wordt ook wel ajapsandal genoemt. Het toetje bestond uit Armeense bladerdeeg gebakjes met walnoten vulling. Naast het feit dat ze er prachtig uit zagen, waren ze ook heerlijk zoet. De troeboschkl werd gemaakt door Zjanna.

Het was al met al een zeer geslaagd diner in Oost-Europese sferen!

International Dinner – zondag 28 april 2019

Zondag 28 april vond het vijftiende United Kitchen diner plaats in De Globe. Het voorgerecht werd gemaakt door Zjanna. Ze maakte Armeense bietensoep, oftewel borscht. Wortel, rode biet en spitskool vormden de basis voor de heerlijke soep, en het werd geserveerd met crème fraîche.

Het hoofdgerecht werd gemaakt door Nina. Ze maakte heerlijke Koerdische rijst met dadel en granaatappelsiroop. Daarnaast werd het geserveerd met granaatappelpitjes, een frisse salade en kip.

Als nagerecht serveerden we Marokkaanse gebakjes met kiwi en aardbei. Daarnaast werd er door Hanan en de andere aanwezige vrouwen munt thee geschonken aan tafel met prachtige authentieke Marokkaanse theepotten.

United Kitchen x Omapost – zondag 24 maart 2019

Zondag 24 maart vond het diner in samenwerking met Omapost plaats in de Wolkenfabriek. Ouderen en jongeren genoten samen van Hollandse gerechten met een exotische twist. Het voorgerecht was een spruitjesstampot met gerookte makreel in Congolese tomatensaus. Voor de vegetariërs werd de makreel vervangen door de heerlijke vegetarische balletjes van Krisztina. Daarbij werden ook nog groentechips geserveerd. Het hoofdgerecht bestond uit Hongaarse pannenkoekjes gevuld met kip en groente en waren overgoten met een romige paprikasaus. Het nagerecht was een kruidige panna cotta met sinaasappel geserveerd met stoofpeertjes en speculaaskruimels. Alle gerechten waren heerlijk en was een ontzettend gezellige avond, zoals te zien is op de foto’s!

International Dinner – zondag 24 februari 2019

Zondag 24 februari vond alweer het tweede United Kitchen diner in 2019 plaats! Er stonden maar liefst twee nieuwe vrouwen in de keuken: Horya uit Marokko en Zjanna uit Rusland. Het was dus een drukke boel keuken! Het voorgerecht werd verzorgd door Krisztina. Ze bereidde ciorba de perisoara: heerlijke Roemeense groentesoep met gehaktballetjes. Dit gerecht werd geserveerd met crème fraîche en pepertjes. Horya maakte als hoofdgerecht Marokkaanse couscous met kip en groenten. In tegenstelling tot onze Nederlandse manier van couscous klaarmaken, wordt couscous in een traditionele couscoussière gestoomd. Om het gerecht compleet tot zijn recht te laten komen, had Horya prachtige schalen meegenomen om op te serveren. Iedere tafel kreeg een schaal, net zoals bij Horya thuis en in Marokko. Ze vertelde ons dat daar de hele familie op van een gezamenlijke schaal eet. Het toetje was een Braziliaanse fruitsalade, oftewel salada de frutas, gemaakt door Leila. Verse aarbeien, meloen en stukjes avocado in een sausje van gecondenseerde melk zorgden voor een geweldige afsleuter van het diner. Al met al een geslaagd diner!

International Dinner – zondag 27 januari 2019

Zondag 27 januari vond het eerste United Kitchen diner van 2019 weer plaats! Het jaar begon meteen goed voor onze kokkin Nina uit Irak, die voor zowel het voorgerecht als het toetje voor de gasten had verzorgd. Verder had Marie-Josée een heerlijk Congolees hoofdgerecht klaargemaakt. Het voorgerecht, shorbei na’ana, was een Midden-oosterse soep met rijst en verse munt, wat zorgde voor een heerlijke frisse smaak! Daarop volgde het hoofdgerecht: loso na madesu batshia mbisi ya kokawuka, na soso ya kokalinga. Een lange naam, maar wel passend bij dit gerecht met verschillende ingrediënten: een bonengerecht met zowel vis als kip, geserveerd met rijst. Het bevatte al de lokale smaken en zoals Marie-Josée het zo mooi verwoordde, verwelkomde het je meteen in Congo!  Zoals hierboven vernoemd, was Nina ook weer verantwoordelijk voor het ontzettend smakelijke toetje. Het leuke hieraan was dat precies leek op typisch Nederlands toetje, maar dan met een unieke Irakese twist. De twrta is een Iraakse cake met chocolade en biscuitjes, dat veel gelijkenissen heeft met de bekende Nederlands arretjes cake. Echter was er toch een twist aangegeven die veel gasten blij heeft verrast!

Kerstdiner – zondag 16 december 2018

Op zondag 16 december vond het laatste United Kitchen diner van 2018 plaats! In de feestelijke decembermaand moest het diner natuurlijk nog feestelijker zijn dan normaal, en stond dan ook helemaal in het teken van Kerstmis. Daarnaast was er deze keer Braziliaanse chefkok Giovanni, die sinds een aantal jaar in Nederland woont, en die samen met de vrouwen de gerechten bereidde. Gio en Laila uit Brazilië zorgden samen voor het voor- en hoofdgerecht. Het kerstdiner begon met canja de galinha: heldere kippensoep met rijst. Dit gerecht is, net als Nederlandse kippensoep, typisch iets wat je moeder voor je maakt als je je niet lekker voelt. Maar het voldeed ook zeker zijn taak als voorgerecht voor een feestlijk diner! Daarna volgde een gerecht wat in Brazilië vaak wordt gegeten op Tweede Kerstdag, arroz de carreteiro: rijst met gegrild BBQ vlees en groenten. Op Eerste Kerstdag wordt er gebarbecued met de hele familie, en op de dag erna wordt er met het overgebleven vlees een rijstgerecht van gemaakt. Beiden gerechten waren heerlijk, en de voorbereiding liep gesmeerd, mede dankzij Gio en zijn ervaring als chef! Als klap op de vuurpijl maakte Nina uit Irak een duo dessert, bestaande uit baklava en mhalabi (melkpudding). Baklava wordt vaak ter gelegenheid van een feestdag gemaakt, maar Nina vertelde dat ze het thuis elke paar maanden wel bakt, omdat haar kinderen het zo lekker vinden. Dat snappen we heel goed, want het was fantastisch lekker! In combinatie met de melkpudding was het een heerlijk einde van een feestlijk kerstdiner!

International dinner – zondag 25 november 2018

Na de zomerstop en het werven van nieuwe teamleden, vond op zondag 25 november weer een United Kitchen diner plaats. Marie-Josée loopt al lang mee bij United Kitchen, en helpt elk diner mee met het koken, maar had al enige tijd niet een eigen gerecht op het menu staan. Dit diner kwam daar verandering in. Ze heeft het voorgerecht onder handen genomen en bereidde supu ya mbala: Congolese groentesoep met onder andere cassave en zoete aardappel, wat ontzettend lekker was! Krisztina uit Transylvanie heeft afgelopen diners het voor- en nagerecht al verzorgd, en nu het hoofdgerecht. Ze maakte lencsefőzelék sült virslivel: linzenstoofpot met aardappelballetjes en worstjes, geserveerd met zuurkool en rauwkost. Een onverwachte maar geslaagde combinatie, die erg goed past bij het winterse weer! Voor het dessert stroopte Laila uit Brazilië haar mouwen op, en bereidde een heerlijke sinaasappelpudding, pudim de laranja. Samen met karamelsaus en een schijfje sinaasappel was het een waardig einde van een heerlijk driegangendiner!

International dinner – zondag 3 juni 2018

Op zondag 3 juni vond het United Kitchen diner wederom plaats in de Eeterie Globe. Leila uit Brazilië bereidde het voorgerecht: vatapá com arroz. Vatapá is een stoofpot van garnalen met kokokmelk, en wordt geserveerd met rijst. Het gerecht wordt veel gegeten in Noord-Brazilië, en voor Laila en haar familie is het een echt feestmaal. Nina uit Irak nam het hoofdgerecht onder handen en kookte فاصوليا (fasoulia). Dit gerecht bestaat uit witte bonen in kruidige tomatensaus, en wordt geserveerd met een mix van rijst, aardappel, kip, en amandelen. Last but not least verzorgde Krisztina uit Transylvanie het dessert. Ze maakte túrógombóc: balletjes van cottage cheese met een laagje van koekkruimels, geserveerd met slagroom en zwarte bessenjam. Het is Kirsztina’s favoriete dessert, en ook van haar kinderen. We hebben genoten van de heerlijke gerechten en de gezellige avond!

United Kitchen x Syrian Food – zondag 29 april 2018

Het diner in april had weer een thema gelinkt aan één land: Syrië. Het diner was dan ook een samenwerking met Syrian Food, een cateringsbedrijf dat gespecialiseerd is in het bereiden van maaltijden voor diners, feesten en andere evenementen. Syrian Food en de vrouwen van United Kitchen hebben dus samen het diner verzorgd! Het voorgerecht was een heerlijke linzensoep, een echte Midden-Oosterse klassieker,  geserveerd met knapperig brood. Voor het hoofdgerecht stond een assortiment aan kleine gerechten op de kaart: runderstoofpot met okra, bladerdeeghapjes gevuld met kaas en spinazie, baba ghanouj (aubergine dip), en fattoush salade, geserveerd met rijst. Het was een feest van verschillende kleuren, geuren en smaken op het bord! Het driegangendiner werd afgesloten met traditionele Syrische zoetigheden, onder andere qatayef. Het diner en de samenwerking zijn ontzettend geslaagd, waarvoor dank aan Mustafa van Syrian Food, onze vrouwen, en natuurlijk onze gasten!

International dinner – zondag 4 maart 2018

Het United Kitchen diner van zondag 4 maart 2018 had geen thema, maar was juist zo internationaal als maar kan. Krisztina uit Transylvanie verzorgde als voorgerecht Hongaarse töltött tojas: eieren gevuld met een zelfgemaakte (vega)paté, geserveerd met rauwkost. Een multiculturele draai aan de Hollandse klassier! De Braziliaanse Laila kookte baiåo de dois. Dit is een stoofpot gevuld met onder andere van bonen, paprika, erwten, (vega)worst, en rijst. Zelfs nadat alle gasten, de vrouwen en het United Kitchen er van hadden genoten, was er nog steeds over; gelukkig bestaan er Tupperware doosjes. Als kers op de taart bereidde Jessa uit de Filippijnen een geweldig toetje, genaamd leche flan. Dit is een crème caramel gemaakt met dulche de leche, geserveerd met caramel saus en rode blauwe bessen. Jessa vertelde het grappige ontstaan van dit dessert: vroeger werd voor het maken van cement eiwit gebruikt, waardoor heel veel eigeel overbleef. De vrouwen van de bouwvakkers wisten wel een oplossing, en gebruikten het overgebleven eigeel voor het maken van een dessert. Leche flan was geboren! Het was verrukkelijke eind van een geslaagd diner en een geslaagde avond!

Hungarian Dinner – zondag 24 november 2017

De Hongaarse Bernadett nam voor dit diner de touwtjes in handen en bedacht alle drie de gerechten! Voor ons Hungarian Dinner waren we te gast in restaurant Salmagundi’s in Groningen. Het voorgerecht was een warme groentengoulash van tomaten en paprika. Dit werd gevolgd door een Hongaarse lasagne van rundvlees, aardappelschijfjes en een roomsaus. Het dessert was gebaseerd op een recept van een in Hongarije beroemde chef-kok: dunne pannenkoekjes gevuld met een pasta van rum en fijngestampte walnoten, en overgoten met een chocoladesaus. De gasten waren erg te spreken over het menu, en Bernadett zelf was aan het eind van de avond dolgelukkig dat ze haar Hongaarse gerechten had kunnen presenteren aan een Nederlands publiek!